Hoe maak ik een keuze en wat zijn de verschillen?
Bij Verschoor & Oudshoorn bieden we onze coaching, training en workshops zowel offline als online aan (of een slimme combinatie van de twee). Juist nu kan de online variant een uitkomst zijn. In beide varianten dragen we zorg voor de hoogst mogelijke kwaliteit in alle opzichten. Veel aspecten gaan online en offline hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is.
Is een online ontwikkelen hetzelfde als e-learning?
Hoe je je ontwikkeling online kan aanvliegen verschilt per aanbieder: via mail, een messenger, webinars, online platforms of videobellen. Het verschil tussen online ontwikkelen en e-learning zit hem in de mate van persoonlijk contact. Je kan het zien als een spectrum.
Bij e-learning is er geen interactie en heb je weinig tot geen contact met een coach of trainer. Online is er wel interactie en contact, maar kan het lastiger zijn om afleiding te blokkeren en de volle aandacht erbij te houden. Offline is er volledig persoonlijk contact en volle aandacht van zowel professional als coach of trainer. We splitsen dit nog even uit in coaching en training of workshop.
Coaching
Een voordeel van weinig tot geen persoonlijk contact is dat e-learning anoniem kan: doordat iemand jou niet direct ziet of hoort, kan je de vrijheid voelen om je diepste gevoelens en behoeften te delen. Dat is ook meteen een nadeel. Een goede coach kan je namelijk helpen om hier op een positieve manier openheid aan te geven, en ziet ook wanneer jij twijfelt om iets te benoemen. e-Coaching kan daarmee ook voelen alsof je het veelal op eigen kracht moet doen, terwijl ‘overspelen’ nu juist veel effectiever is in ontwikkelen. Wij zien coaching juist als een partnerschap, waarin we samenwerken om jouw kracht te ontketenen. Daarom is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Partnerschap werkt ook als stok achter de deur. Waar je bij e-coaching er heel gemakkelijk voor kan kiezen om jezelf even niet te confronteren of de lastige route te pakken, helpt online en offline coaching je hier juist doorheen, zodat je er maximaal rendement uit kan halen. Bovendien: de anonimiteit die je hebt in e-coaching, geldt ook voor de coach. En één ding is zeker: het is belangrijk om te weten wie jou helpt en dat je ervan op aankan dat jouw coach de juiste kwaliteiten heeft! Wederom is partnerschap hierop het antwoord en daarom kiezen wij voor online coaching en offline coaching.
Training en workshops
Voor training en workshops geldt hetzelfde. Een voordeel van e-learning is de flexibiliteit en kan de anonimiteit zijn. Maar het kan heel verleidelijk zijn om tijdens het kijken van een webinar ook te koken, mail te beantwoorden of je socials te checken. Ook bij training en workshops is juist het persoonlijk contact met je trainer belangrijk om de nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten succesvol te verankeren. Het zorgt er daarbij voor dat je training en workshops op maat krijgt, omdat we direct kunnen inspelen op jouw behoeften.
Online en offline - de overeenkomsten
Wanneer je jouw persoonlijke ontwikkeling écht belangrijk vindt, zijn anonimiteit en grote flexibiliteit in waar en wanneer je dat doet niet de juiste argumenten voor het maken van keuzes. Interactie, context en het voelen van een klik zijn veel bepalender voor jouw ontwikkelcurve. Wél kan je kiezen voor de vorm waarin dat gebeurt en dat leidt tot de mogelijkheid om je ontwikkeling offline of online te doen. De keuze voor offline en online zit hem voor ons niet in het persoonlijk contact, want dat is in beide varianten gewaarborgd. Ook onze programma’s van online coaching, training en workshops zien er qua inhoud hetzelfde uit als offline.
Zijn er dan helemaal geen relevante verschillen?
Zeker wel! We noemen er vier om je bewust te maken van het feit dat er wel degelijk wat te kiezen valt.
- Aandacht en afstemming: de aandacht is bij online ontwikkelen dus net even anders. Even een ontspannend praatje bij het koffiehalen of een grapje bij binnenkomst, en de soms veelzeggende non-verbale communicatie zitten er online wat minder bij. Zonde, want dat maakt een coaching, training of workshop net wat persoonlijker!
- Feedback: in de feedback bestaat ook een verschil tussen offline en online. Je krijgt online gewoonweg minder mee van lichaamstaal en non-verbale communicatie, terwijl daar belangrijke informatie in verscholen ligt. Het gaat ten slotte om effectief gedrag. Online hebben we dus een minder compleet beeld dan offline, waardoor we leerzame feedback minder scherp kunnen neerzetten. Zonde, want hoe beter de feedback, hoe meer je leert!
- Focus: voor een maximaal effect is de waarborg voor een rustige, ontspannen en veilige omgeving zeer belangrijk. Je wil toch even de juiste focus wanneer je in gesprek gaat met je coach of trainer, liever word je niet gestoord door je kinderen, je huisdieren of de postbode. Ook kunnen haperende apparaten en internetverbindingen de focus verminderen en het proces vertragen. Online hebben we hier minder grip op, offline zorgen wij voor de beste omstandigheden.
- Comfort: bij ontwikkeling horen moeilijke momenten en dan is het fijn als je de steun krijgt die je verdient. Bij online ontwikkeling steunen we jou uiteraard ook, maar krijg je niet de arm om je heen (of schop onder de kont) die je wellicht nodig hebt.
Ontwikkelwerk blijft mensenwerk, óók online. Onze stelling luidt: aandacht kan je niet automatiseren, maar in grote mate wel digitaliseren. Aandacht betekent voor iedereen iets anders, maar als wij het helemaal zelf mogen bepalen zien we elkaar het liefst gewoon aan tafel. Echter, een combinatie van online en offline kan heel waardevol zijn om de continuïteit van jouw leerproces te waarborgen. De inspiratie, kennis en vaardigheden die je opdoet in een coaching of training wil je graag meteen inzetten, maar bij tegenslag kan dat je ook ontmoedigen, waardoor je in oude gewoonte vervalt. Als je snel weer contact hebt met jouw coach of trainer, kan dit je helpen om het opnieuw te proberen. Een combinatie van online en offline is zeer effectief om nieuw gedrag vol te houden!
Tot slot, hoe zit het met vertrouwelijkheid en digitale veiligheid?
Uiteraard zijn alle aspecten rondom vertrouwelijkheid en digitale veiligheid voor beide varianten hetzelfde: dit is te allen tijde gewaarborgd. Online word je persoonlijk uitgenodigd en zijn alleen jij en de coach aanwezig. Offline geldt hetzelfde en blijft de informatie die je deelt tussen jou en jouw coach. Bij een online training of workshop zit je met maximaal 6 deelnemers in een online omgeving, of met meerdere deelnemers van je eigen organisatie. Wij werken hierbij nooit met opnames die met anderen gedeeld worden. De informatie is voor de deelnemers persoonlijk. Ook ben je te allen tijde vrij om na afloop contact op te nemen met een van onze adviseurs om persoonlijk te sparren.
Hoe maak ik een keuze?
Het mooie is dat je zelf mag kiezen en wij hopen dat met dit blog dit een beter geïnformeerde keuze zal zijn. Maak een goede balans op tussen je investering en de werkelijke waarde die je ervoor terugkrijgt. We wensen je veel wijsheid en als je verder wil sparren over de beste manier om jouw ontwikkeling in te richten, neem contact met ons op. In overleg met jou, je werkgever en onze adviseurs bepaal je de vorm die bij jouw vraag en situatie past.