Stel, je wilt leren hoe je overtuigend een presentatie kan geven. Je meldt je aan voor een training en dat is een succes: je hebt een leuke dag gehad met concrete tips. Ook heb je kunnen oefenen. Drie weken later is het zo ver: er staat een presentatie gepland! Je gaat je voorbereiden, maar merkt dat je al een aantal tips niet meer zo helder hebt. Logisch, want leren presenteren doe je niet in één dag!
Dat betekent niet dat een training weggooide tijd is. Het is heel waardevol om inzichten in groepsverband te krijgen. Met de ondersteuning van een trainer, maar ook met input van andere deelnemers, kan je de kennis en vaardigheden goed op jezelf toepassen. Ook kan er in de training meteen aandacht worden gegeven aan vragen en behoeften, wat je net even dat zetje geeft wat je nodig hebt om de vertaalslag naar jezelf te maken. Om deze inzichten om te zetten naar duurzaam en krachtig gedrag, heb je meer tijd nodig. Want om echt iets onder de knie te krijgen, moet je investeren: in tijd en inspanning. Een eendaagse training geeft je eerste inzichten en een eerste kennismaking met nieuwe vaardigheden, maar het echte werk moet gebeuren na de training. Dat is aan jou en dat kan pittig zijn. Een blended leertraject kan je hierbij helpen.
Wat is blended learning?
Blended learning betekent dat je verschillende leerinterventies gebruikt in een leertraject. Dat kan bijvoorbeeld door een coaching met een training te combineren of een intervisie met diverse challenges, maar uiteraard ook door online met offline leren te combineren. Deze blog gaat over de combinatie van online met offline. Deze manier van leren past geheel binnen onze visie Ontwikkelkracht. Blended leren is nu beschikbaar voor een aantal van onze krachttrainingen, waarbij we de ambitie hebben om dat voor iedere training straks aan te kunnen bieden.
Wat maakt een blended learning traject effectief?
De effectiviteit van een regulier trainingsprogramma wordt groter als je het geleerde steeds herhaalt en je elke keer op de nieuwe leerstof doorgaat, waardoor je kennis actief gebruikt en de mogelijkheid krijgt om het te integreren in je werkende leven. Met kennis is dat een stukje gemakkelijker dan met gedrag. Al onze trainingen hebben als doel om je vaardigheden te versterken en daarmee ligt de focus op jouw gedrag. Om vaardigheden te versterken, heb je kennis nodig, maar dit is slechts ondersteunend aan het veranderen van je gedrag. Dat maakt het extra uitdagend. Natuurlijk zijn onze trainingen gedurende de dag leerzaam, maar of het daadwerkelijk effect heeft (lees: ander gedrag teweeg brengt) is sterk afhankelijk van jou en jouw omgeving. Het vereist discipline en wilskracht om nieuw gedrag in te zetten. Door de waan van de dag komt het er niet van, of in de snelheid van een situatie heb je niet de rust om het nieuwe gedrag toe te passen en verval je in oude patronen.
Om dit te voorkomen, heb je een stok achter de deur nodig. Dat bieden we je graag door een blended learning traject. Blended learning helpt bij het borgen van kennis en het toepassen van inzichten en vaardigheden in de praktijk. Je wordt gestimuleerd jouw leerproces te continueren en je leert op verschillende manieren. Beiden zijn noodzakelijk om iets echt te laten beklijven.
Een blended learning traject bij Verschoor & Oudshoorn
Bij een blended trainingsprogramma start je online. In jouw eigen tijd ga je aan de slag met de belangrijkste theorie. Dat maakt dat we tijdens de trainingsdag minder aandacht hoeven te besteden aan theorie en er veel meer ruimte is voor experimenten, oefenen en ervaren. Iets weten en iets ervaren is echt totaal iets anders en beide heb je nodig om effectief te leren! Het daadwerkelijk toepassen in jouw werkende leven doe je zelfstandig, maar begeleid door de online learning journey (het online leerprogramma). Wekelijks krijg je toepassingsopdrachten en reflecteer je op jouw voortgang. Jouw trainer volgt jouw inspanningen en kan je helpen wanneer je dat nodig hebt.
Voordelen van blended learining:
- Je kan de theorie zelfstandig en in alle rust tot je nemen, je bepaalt zelf wanneer je dit doet en je komt goed voorbereid naar de training.
- Daardoor ligt de focus tijdens de training op ervaren, experimenteren en op individuele behoeften. Dat maakt de training effectiever, uitdagender en leuker!
- Jouw leerproces wordt verlengd. Er is veel aandacht voor toepassing van het geleerde en dat maakt de kans groot dat je daadwerkelijk ander gedrag gaat laten zien.
- Er is een goede afwisseling in groepsleren en individueel leren. Je leert van anderen, je kan op je eigen manier leren en je hebt een betrokken trainer die jou na de training online blijft volgen en feedback geeft wanneer nodig.
- Als je online met offline combineert, kan je jouw leerproces voortzetten op de momenten dat het jou goed uitkomt, onafhankelijk van plaats en andere mensen.
- Met een blended leertraject maak je gebruik van verschillende leervormen, waardoor het goed aansluit op verschillende leervoorkeuren.
Blended learning en persoonlijk contact
De rode draad in al onze ontwikkeltrajecten is persoonlijk contact. Dit zien we namelijk als de basis, iets vanzelfsprekends, wat onmisbaar is in een ontwikkeltraject. Jouw persoonlijke context is belangrijk om mee te nemen om jouw ontwikkeltraject te laten slagen. Als je wat je leert, kunt toepassen op jouw eigen specifieke context, wordt het waardevol. Iemand die met je meedenkt, zien we daarin als belangrijke factor.
En eerlijk is eerlijk: het voordeel van eigen tijd, eigen plaats en eigen manier kan ook een nadeel zijn. Het vraagt van je om gedisciplineerd te werken. Heb je een drukke dag, week of maand, dan schuift leren automatisch naar de achtergrond. Om goed te kunnen leren heb je nou eenmaal rust en volledige aandacht nodig. Een uitstapje naar het checken van je mail of Instagram is zo gedaan. Je moet jezelf goed kunnen motiveren, en zelfstandig leren moet bij je passen. Een ritme en een stok achter de deur helpt hierbij.
Het ritme bieden we je door elke learning journey te starten met een advies hoe je deze het beste kan doorlopen. Zo ga je niet te snel (want dan heb je alsnog geen verlenging van leren), maar ook niet te langzaam (dan blijft de inhoud niet plakken). Ook geven we je altijd opdrachten om in de praktijk uit te voeren, zodat we je helpen daadwerkelijk ander gedrag te laten zien. De stok reiken we je aan door het persoonlijke contact en de feedback op de opdrachten.
Kortom
Blended learning in de vorm van online en offline, houdt bij Verschoor & Oudshoorn in dat je online de theorie tot je neemt en de opdrachten zelfstandig uitvoert. Offline sluit je aan bij een training. Bij elke journey die je van ons volgt, hebben we een ideale planning vormgegeven. Zo zie je wat we per week adviseren en wanneer jij je contactmoment(en) hebt. Ook is in onze journey contact met andere deelnemers mogelijk. Kortom: een Learning Journey van Verschoor & Oudshoorn doe je zelfstandig, maar niet alleen.
De mix van online en offline is hard in ontwikkeling en nu beschikbaar voor het thema Energiemanagement en Grip op Stress.
Blijf je graag op de hoogte over de volgende thema’s die wij als blended learning traject aanbieden en wanneer ze beschikbaar worden? Of misschien heb je een vraag over dit onderwerp?Laat het ons weten.