076 549 84 21

Blog

Lees hier onze artikelen, blogs en onderzoeksresultaten. 

24dec

Wat is Daadkracht?

Daadkracht is een belangrijke eigenschap die ons helpt om doelen te bereiken, beslissingen te nemen en uitdagingen te overwinnen. Het is een essentieel aspect van ons functioneren, omdat het zorgt voor voortgang en delivery. Uiteindelijk is dat hetgeen waar je vaak op wordt beoordeeld: door je organisatie, collega’s en natuurlijk door klanten. Het liefst zien we professionals met een hoog tempo, iemand die effectiviteit en efficiëntie in de vingers heeft en dan ook nog hoge kwaliteit oplevert. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Lees verder!

Lees meer...

22aug

Sociale kracht | Jouw unieke bijdrage in een team

Sociale kracht is jouw vermogen om succesvol samen te werken richting gezamenlijke doelen, vanuit jouw unieke bijdrage in een team. Succesvol samenwerken houdt in dat je onderscheid kan maken tussen teambelang en eigen belang, daar een bewuste keuze in maakt en dat je vanuit jouw kwaliteit een bijdrage levert. Sociale kracht delen we op in 4 niveaus. Hoe verder je groeit in deze niveaus, hoe sociaal krachtiger je waarschijnlijk bent.

Lees meer...

3jul

Daadkracht | Concrete acties en resultaat

Wat voor werk je ook doet, het gaat erom dat je van toegevoegde waarde bent. Voor de klant of voor je eigen organisatie. Toegevoegde waarde kan je natuurlijk op allerlei manieren invullen, maar uiteindelijk draait het om resultaat, output, delivery. Op wat voor manier dan ook. Daarvoor heb je daadkracht nodig: het vermogen om ideeën en plannen effectief om te zetten in concrete acties en resultaat.

Lees meer...

28jun

De zin en onzin van generatiemanagement

Wij krijgen vaak de vraag van managers hoe zij het beste om kunnen gaan met de verschillende generaties op de werkvloer, oftewel: wat is effectief generatiemanagement? Het argument bij deze vraag is dat je een 60-jarige niet hetzelfde kan benaderen als een 25-jarige, omdat zij een totaal andere visie op werk, leren en leiderschap hebben.

Lees meer...

3jun

Het rollenspel

Als je een assessment inzet, wil je als opdrachtgever graag weten hoe iemand zich gedraagt in een bepaalde rol of bij specifieke persoonlijkheden. Om die vraag te kunnen beantwoorden, zetten wij in de meeste gevallen rollenspelen met een gedragskundig acteur in. In deze blog vertellen we meer over hoe dit werkt.

Lees meer...

8okt

Wat is stress?

Stress is in een eenvoudige som te zetten. Stress = moeten/willen – kunnen. Zodra je iets moet of wilt, maar niet over voldoende capaciteit beschikt, zorgt dat voor spanning. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er van je verwacht wordt dat je een sprintje van 100 meter trekt met je been in het gips. Stress verhoogt naarmate er meer vanaf hangt; vul bovenstaand scenario maar eens aan met een losgeslagen wilde beer...je stressniveau schiet omhoog.

Lees meer...

29dec

Wat is loopbaanbegeleiding?

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Misschien heb je het gevoel dat je vastloopt, zoek je naar verdere groei, of verlang je naar helderheid over je passies en mogelijkheden. Het vormgeven van je loopbaan kan een uitdaging zijn, maar loopbaanbegeleiding biedt een waardevolle oplossing. In dit blog geven we jou inzicht in wat loopbaanbegeleiding inhoudt, waarom het interessant kan zijn en welke voordelen het je biedt.

Lees meer...

3nov

Wat is Veerkracht?

Veerkracht is in onze ogen het onmisbare fundament voor jou als persoon én als professional. Het draait om het vermogen om stevig en ontspannen te blijven, zelfs als de omstandigheden veranderen. Balans is de sleutel, en als je veerkrachtig bent, weet je precies wanneer je moet meebewegen en wanneer je juist je eigen koers moet varen. Het is als een dans tussen flexibiliteit en het trouw blijven aan je eigen waarden en behoeften. Ja, het klinkt misschien als een cliché, maar het is waar: balans is cruciaal. Verandering is onvermijdelijk, en we hebben zelfs een beetje druk nodig om vooruit te komen. Vergelijk het maar met lopen: als je je niet afzet tegen de grond, kom je geen stap verder.

Lees meer...

24okt

Wat is persoonlijk leiderschap?

Bij Verschoor & Oudshoorn ligt persoonlijk leiderschap ten grondslag aan al onze dienstverlening. Zelf de regie voeren werkt bekrachtigend en motiverend, bovendien willen we dat je aan het eind van jouw traject op eigen benen staat en ons niet meer nodig hebt. Lees hier meer over wat persoonlijk leiderschap betekent bij Verschoor & Oudshoorn en wat het jou kan opleveren.

Lees meer...

13okt

Wat is Loopbaancoaching?

De arbeidsmarkt is volop in beweging en er is werk genoeg anno 2023. Grote bedrijven worden steeds creatiever in het werven van personeel. Zie de billboards langs de kant van de weg, lokkende teksten op bussen en vrachtwagens en flyers die je in de brievenbus krijgt. Je zou er zin in een andere baan van krijgen! Aan de andere kant is er een trend gaande, dat werk meer dan voorheen moet bijdragen aan je persoonlijke doelstellingen of zelfs aan je levensmotto. Dus niet alleen als bron van inkomsten en onderdeel zijn van een leuk team, maar daarnaast moet je baan ook zingeving bieden en wil men dat er wat te leren valt.

Lees meer...

2okt

Verveling of stress?

“Ik heb toch niks anders te doen” hoor ik regelmatig om me heen. Maar ook “ik kan alles wat ik wil doen maar half doen!” Twee uitersten op een spectrum: voor de een valt er veel weg, waardoor zij op zoek gaat naar alternatieven, voor de ander is de uitdaging groot om bijvoorbeeld werk en privé te combineren. De een heeft te maken met verveling, de ander met stress. Zelfde situatie, andere consequenties...

Lees meer...

25sep

Wat is een Ontwikkelassessment?

Groei en beweging houden je scherp en stilstand is achteruitgang. We leven in een tijd waarin ontwikkelingen in organisaties snel gaan en functies veranderen. Dat vraagt een leven lang leren. Wanneer organisatie hun medewerkers wil binden en boeien helpt het om ze ontwikkelperspectief te bieden. Hiervoor wordt vaak een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld. Een Ontwikkelassessment geeft een mooie basis voor zo'n plan.

Lees meer...

12jun

Systemisch werken - vind je plek

Bij systemisch werk benader je een individu niet als eenling en zonder geschiedenis, maar plaats je iemand in een systeem (gezin, werk, sportclub). Elk systeem heeft relatie- en communicatiepatronen. Elk systeem heeft een eigen energie en een eigen karakter: "Zo doen we dat hier (niet)'. Maar hoe 'werkt' dat nou precies: Systemisch werken? Onze collega Veerle heeft de opleidingen Systemisch werk en Organisatieopstellingen doorlopen en heeft over dit thema een blog geschreven. 

Lees meer...

2jun

Wat is een Selectieassessment?

Bij Verschoor & Oudshoorn bieden wij verschillende soorten assessments aan. Een daarvan is het Selectieassessment. Een Selectieassessment wordt vaak ingezet om de werkgever te ondersteunen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie.

Lees meer...

3mrt

Blended learning

Blended learning betekent dat je verschillende leerinterventies gebruikt in een leertraject. Dat kan bijvoorbeeld door online en offline leervormen te combineren, maar blenden kan ook door een coaching met een training te combineren of een Job aid met een intervisie. Blended learning helpt enorm bij het borgen van kennis, vaardigheden en inzichten. Lees hier meer over hoe blended learning (blended leren) kan werken voor jou.

Lees meer...

3okt

Welke soorten assessments bieden wij aan?

Bij Verschoor & Oudshoorn bieden we verschillende soorten assessments aan. Doorgaans wordt een assessment ingezet om op een snelle en professionele manier diepgaand inzicht te krijgen in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Maar welke soorten assessments bieden wij aan en wanneer zet je welk assessment in? 

Lees meer...

1sep

Veerkracht - jouw fundament

Veerkracht is een belangrijk en veelvoorkomend thema. Logisch, want het is het fundament van jou als professional. Er komt gedurende jouw werkleven nogal wat op je af en er wordt veel van je gevraagd. Hoe houd je je staande en ga je daarmee om? En hoe blijf je duurzaam inzetbaar?

Lees meer...

26okt

Veranderkracht - de motor van ontwikkeling

Veranderkracht is jouw vermogen om verandering te initiëren, om op een positieve wijze om te gaan met verandering, om effectief bij te dragen en om verandering aan te wenden voor jouw ontwikkeling en groei. Het is een van de 5 krachten die volgens onze visie een professional succesvol maken. Lees in dit artikel meer over de motor van ontwikkeling - Veranderkracht.

Lees meer...

3sep

Je weg vinden in het oerwoud van de hulpverleners

Je komt coaches, counselors en psychologen tegen. In alle kleuren van de regenboog en niets is te gek. Waar moet je op zoeken, waar begin je en hoe bepaal je de kwaliteit? In deze blog neemt Veerle je mee in het oerwoud van de hulpverleners en geeft ze tips om juiste keuzes te kunnen maken.

Lees meer...

9jul

Coaching: als partners naar jouw doel

Coaching is een belangrijke investering in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Natuurlijk wil je dat de inzet die je toont, zich omzet in resultaat! In deze blog vertellen meer over onze opzet en aanpak bij coaching.

Lees meer...

7jul

De basis van Energiemanagement

Wat is nou precies energiemanagement? Voor sommige is het begrip nog relatief nieuw, maar wij werken er langer mee. Het ligt in het verlengde van tijd en heeft te maken met jouw productiviteit.

Lees meer...

18mei

Met Corona in de stretch

Corona; met heel de wereld in hetzelfde schuitje. Het virus zelf zo onzichtbaar, maar met veel gevolgen voor ons dagelijks leven en sociale interacties. Hoe voorkom je stress en hoe kun je de huidige situatie juist gebruiken als stretch voor je eigen ontwikkeling en geluk?

Lees meer...

15mei

Flow beats burn-out and bore-out

Als je terugkijkt naar het afgelopen jaar, vraag je dan eens af: ben je gegroeid? En waar lag dat dan aan? Had je behoefte aan extra vaardigheden of juist aan meer uitdaging? Misschien had je een andere reden, maar wat maakt dat jij jezelf aanzet tot groei? Wellicht zie je het niet meteen, maar stress en verveling spelen hier een rol. Beiden zijn aanjagers van groei en ontwikkeling én belangrijke aspecten in ons leven, maar ze kunnen ons leven ook een stuk moeilijker maken.

Lees meer...

3apr

Online / Offline assessments

Bij Verschoor & Oudshoorn doen we offline en online assessments; juist nu kan dat een uitkomst zijn. In beide varianten dragen we zorg voor de hoogst mogelijke kwaliteit van het assessment in alle opzichten. Veel aspecten gaan online en offline hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is.

Lees meer...

3apr

Online / Offline Ontwikkelen

Bij Verschoor & Oudshoorn bieden we onze coaching, training en workshops zowel offline als online aan (of een slimme combinatie van de twee). Juist nu kan de online variant een uitkomst zijn. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is. 

Lees meer...

24mrt

Business unusual

Tja, wat zullen we zeggen… het zijn bijzondere tijden. Zoals een klant treffend omschreef: ‘We hebben nog nooit voor hetere vuren gestaan’. We worden gedwongen uit onze patronen en voorkeuren te treden en dat is behoorlijk confronterend. De veranderingen gaan sneller dan we ons kunnen aanpassen en onze behoefte aan controle en zekerheid wordt grof geweld aangedaan.

Lees meer...

16mrt

Coronavirus (COVID-19)

Vanwege het Coronavirus (COVID-19) passen we ons allemaal aan. Alleen dan komen we er samen uit! Hier lees je meer over onze werkwijze gedurende deze bijzondere periode.

Lees meer...

2mrt

Adaptief versus klassiek testen

Adaptief testen versus klassiek testen: wat is beter? ‘Wij gebruiken adaptieve testen’, zie je op websites van testuitgevers en assessmentbureaus. Dat leest alsof dat beter is dan de ‘klassieke’, lineaire testvormen, maar dat hoeft niet zo te zijn. In deze blog vertel ik je meer over wat adaptief testen precies is en wanneer en voor wie deze vorm van testafname voordelen heeft. 

Lees meer...

24feb

Een assessment en dyslexie of dyscalculie

Er bestaan een hoop verschillen tussen mensen. De ene persoon is beter met taal en de ander weer met cijfers. Soms zijn mensen ook beduidend minder goed in iets en wordt dat apart onderzocht of benoemd. Voorbeelden daarvan zijn dyslexie of dyscalculie. 

Lees meer...

20mei

Lencioni

In onze teamtrajecten werken wij doorgaans met twee methodieken die gedurende het gehele traject terugkomen: Insights Discovery en het Lencioni teammodel. In deze blog vertellen we wat deze methodiek nu eigenlijk inhoudt?

Lees meer...

1mei

Insights Discovery

Verschoor & Oudshoorn werkt vanuit intrinsieke motivatie en ontwikkeling en legt in al haar trajecten een essentiële basis met zelfinzicht en persoonlijk leiderschap. Wij zorgen voor duurzame ontwikkeling, waardoor nieuwe kennis en vaardigheden worden geïntegreerd met het eigen gedrag en niet worden aangeleerd als instrumentele technieken.

Lees meer...

26apr

Flow: pakken of lekker laten vliegen?

Wat is flow en hoe kun je dit bereiken? In deze blog vertelt onze collega Karen je meer over dit thema.

Lees meer...

1mrt

Ontwikkelkracht

Met ons motto ‘Ontketen je kracht’ staan wij voor ontwikkeling. Want in tijden waarin verandering iedere dag zichtbaar is, kan je als organisatie niet overleven zonder structurele aandacht voor ontwikkeling en groei van je medewerkers. Natuurlijk investeer je als organisatie in training, coaching en ontwikkelprogramma’s, maar ondanks goede bedoelingen en serieuze inspanningen is er niet altijd zichtbaar effect op de werkvloer.

Lees meer...

29mrt

Timemanagement & Productiviteit

Professionele doelen stellen en doorgaan tot deze zijn bereikt, hoort bij persoonlijke effectiviteit. Werk je teveel vanuit de losse pols, op de automatische piloot en word je gedreven door de korte termijn, dan is de kans groot dat je jouw doelen niet gaat bereiken.

Lees meer...

31jan

Ervaringsgericht leren

Iedereen leert anders. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die je krijgt aangeboden in het leven. Daarnaast passen sommige kennis en vaardigheden ook beter bij een bepaalde leerstijl. Leer maar eens de schoolslag uit een boekje… Of zet maar eens een IKEA-kast in elkaar zonder boekje! Ben je iemand die makkelijker leert door te luisteren en theorie door te nemen? Of juist door te experimenteren en met iemand mee te lopen?

Lees meer...

5sep

Slaapschuld

Een belangrijk onderdeel van goed functioneren is simpelweg dat je fit bent en genoeg energie hebt. In de 24-uurs economie en globalisering van tegenwoordig is het aloude adagium van 8 uur slaap, 8 uur werk en 8 uur ontspanning voor de meesten niet meer haalbaar. En vaak is je slaaptijd het kind van de rekening. 

Lees meer...

4jul

Hoogsensitiviteit en werkstress

Hoogsensitiviteit en werkstress; van klacht naar het ontketenen van je kracht. Onze collega Veerle deed voor haar opleiding Stresscounselor een onderzoek naar het begrip van HSP en de vertaling naar werkgerelateerde stress.

Een onderzoek naar het begrip van HSP en de vertaling naar werkgerelateerde stress.

Lees meer...

1mrt

Een assessment, hoe werkt dat nou precies?

De reden dat klanten bij ons een assessment aanvragen varieert van "Wij willen een objectieve mening over onze kandidaten" tot "Wat is nou het ontwikkelpotentieel van mijn medewerker". Vragen die onze adviseurs kunnen beantwoorden met onze assessments. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo'n assessment?

Lees meer...

1sep

Ik ga op reis en neem mee...

Ik mag weer op reis! Deze keer ga ik met mijn backpack een aantal weken door Sri Lanka heen trekken. Dit gaat gepaard met heel veel voorpret, maar vraagt natuurlijk ook om enige voorbereidingen, van welke sommige al een paar weken geleden zijn gestart. 

Lees meer...

15okt

Schaapjes tellen

Als er één schaap over de dam is, volgt de rest. Makkelijk, zou je denken. Voer je als directeur een organisatieverandering door, spring je als eerste het diepe in en volgt de rest van de kudde gedwee. Om je vervolgens waarschijnlijk af te vragen waar die uitdrukking toch vandaan komt, omdat het voornaamste wat ze doen is hun poot stijf houden en stil blijven staan in de regen. 

Lees meer...

17sep

Online versus offline; de waarde van het getal achter het euroteken

Ik ben begonnen met het bijhouden van een huishoudboekje. Lekker ouderwets, maar dan wel online in een app op mijn tablet. Uit pure nieuwsgierigheid wil ik wel eens weten wat ik nu eigenlijk precies doe met dat loon wat elke maand netjes op mijn rekening wordt gestort. 

Lees meer...

1sep

Objectief oordelen; bestaat dat eigenlijk wel?

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van de auto die ik al heel lang wilde. Een wat apartere wagen. Zo eentje die je niet op iedere straathoek ziet staan, althans dat dacht ik. Opeens zie ik ze overal rijden en dan denk ik ‘wat een leuke auto’. Onlangs maakte ik kennis met iemand en we kwamen op het onderwerp auto’s. Het laat zich raden; hij rijdt dezelfde als ik. 

Lees meer...

13jul

Show me the money!

Tegenwoordig zijn zaken als rendement, output en resultaat steeds belangrijker; alles wordt uitgedrukt in termen van kosten en baten. Ook in ons vak krijgen wij steeds vaker de vraag hoe de toegevoegde waarde van een teamtraject of training gemeten kan worden. 

Lees meer...

15mei

Rijst en aardappel

Met een spirituele Indische oma en een broodnuchtere Hollandse opa samen op Curaçao, zijn er vaak momenten geweest met verschillen in overtuigingen, smaken en voorkeuren. En gingen in de keuken peper & zout samen met oosterse kruiden en specerijen. 

Lees meer...

15apr

"Je hoeft mij echt niet meer te overtuigen hoor!"

Laatst werd ik door een klant in mijn verhaal onderbroken, toen ik in mijn enthousiasme nog eens de voordelen van een assessment wilde benadrukken. ‘Je hoeft mij echt niet meer te overtuigen hoor’, was de reactie. ‘Bij ons is het assessment doorslaggevend in de selectieprocedure’. Nieuwsgierig als ik ben moest ik daar natuurlijk op doorvragen. 

Lees meer...

24feb

Procrastinatie - eerst de korst dan de worst

Een boterham met pindakaas wordt met smaak aangevallen door mijn kinderen. Als ik niet oplet blijven de korstjes liggen. ‘Nu even niet mam, die eet ik later wel op’. Niet de bedoeling, maar wel herkenbaar gedrag. 

Lees meer...

5feb

Iets met zweten, zonder spierballen

Zoals zo velen heb ik ook mijn goede voornemens en zoals zo velen wil ik fitter en gezonder gaan leven. Het is inmiddels zo’n 7 jaar geleden dat ik iets aan sport heb gedaan, ik voel me redelijk vastgedraaid. Tijd om dit patroon te doorbreken. 

Lees meer...

3jul

Storytelling: het waarom van de organisatie

Jij wilt toch ook écht geraakt worden? Achter de clichés van unique selling points ligt de ware ziel van de organisatie. Storytelling is een krachtig instrument om die ziel bloot te leggen en in een boeiend, authentiek verhaal te pakken. Wij hebben aan den lijve ondervonden wat de impact kan zijn van storytelling voor zowel merk- als organisatieontwikkeling. Diepe drijfveren komen aan de oppervlakte en voor lief genomen passie wordt weer springlevend.

Lees meer...

14mei

Meer doen op dezelfde manier werkt niet!

Je leest er vaak snel over heen; ‘Omdat de markt veeleisend is, dienen organisaties dicht op het proces te zitten om hun concurrentiepositie te waarborgen’. Organisaties zijn veelal up to date met technieken, machinerie en werkprocessen. Is dit succes gegarandeerd? Voor een deel. Wat blijft er over? De mensen die als belangrijkste asset wordt beschouwd.

Lees meer...

9apr

Breng vakantie aan in je werk!

Vakantie, wie houdt er niet van. Maar hoe zorg je er nu voor dat je na je vakantie dat fijne gevoel vast houdt? Onze collega Veerle schreef hierover een blog.

Lees meer...

10mrt

De kritieke succesfactoren van kennisoverdracht

De verwachting is dat binnen enkele jaren een groot deel van de oudere werknemers* in Nederland met pensioen gaat. In 2020 zal 1 op de 5 Nederlanders de leeftijd van 65 bereiken, wat betekent dat deze groep gaat uitstromen. 

Lees meer...

13feb

De misfit tussen werkgever en werknemer, dat gebeurt u toch niet?!

Zes van de tien medewerkers vertrekt binnen twee jaar bij een nieuwe werkgever en 15% maar liefst binnen één jaar. Maar liefst 30% van de organisaties kan al lange tijd niet de goede mensen vinden om hun vacatures te vullen.

Lees meer...

17jan

Overleeft het assessmentvak de (rol)crisis?

De assessment professionals van nu zitten in een overlevingsmodus. Zij moeten hun meerwaarde ten aanzien van de goedkopere online varianten bewijzen.Hun expert-status waarmaken in een land waar iedereen psycholoog is ('Ik had dat rapport ook kunnen schrijven!'). En zich onderscheiden van de concurrenten, hoewel de opzet van assessments niet zo gek veel ruimte biedt om anders te zijn. 

Lees meer...