Corona; met heel de wereld in hetzelfde schuitje. Het virus zelf zo onzichtbaar, maar met veel gevolgen voor ons dagelijks leven en sociale interacties. Of je nu gelooft dat moeder aarde ons iets duidelijk wil maken of niet, het dwingt ons sowieso om ons dagelijkse leven anders in te richten. En daar wordt het voor mij als Psycholoog natuurlijk bere-interessant. Want waar komen die verschillen in ervaringen door en kunnen we van deze crisis leren? Hoe voorkom je stress en hoe kun je de huidige situatie juist gebruiken als stretch voor je eigen ontwikkeling en geluk?
Als mens hebben we een evolutionaire behoefte aan risicoreductie en controle (om je overlevingskansen te vergroten) en aan sociale verbinding (als groep sta je sterker, dus daar wil je bij horen). Corona is onverwacht gekomen, we hebben nog weinig kennis over de ziekte, laat staan een vaccin, het kan grote gevolgen hebben voor jouzelf of je dierbaren en als kers op de taart moeten we 1,5 meter bij iedereen vandaan blijven. We missen onze vrienden en familie, kraambezoek vindt plaats bij het raam, ontluikende liefde moet het doen zonder fysiek contact en mensen die hun werk met kleine kinderen combineren hebben ook een leuke uitdaging. Allemaal ingrediënten voor een flinke portie stress….of niet? Het slechte nieuws is dat wij geen directe invloed kunnen uitoefenen op de situatie. Het goede nieuws is dat we wel kunnen kiezen hoe we op een situatie reageren. Focus op datgene waar jij een positieve boost van krijgt en geef daar je kostbare tijd en energie aan uit. Dat kan op verschillende niveaus.
Macroniveau: de maatschappij
Het macroniveau gaat over de maatschappij. Denk aan het feit dat 60% van de mensen meer dan 4 uur per dag achter een computer werkt en te weinig beweegt. Of aan onze verre vliegvakanties die alle werkstress moeten doen vergeten, maar waarmee onze ecologische voetafdruk een stuk groter wordt. Corona laat als geen ander zien, hoe sterk wij als mensen met elkaar in verbinding staan. Met oog op de snelle en mondiale verspreiding van het virus kan dit een enge gedachte zijn, maar het heeft ook een positieve kant. Sommigen halen steun uit de gedachte dat Corona bijdraagt aan een meer collectieve samenleving, anderen zien het als kans om versneld te zoeken naar oplossingen voor positieve klimaatverandering of het eten van minder vlees. Betekenis geven aan een gebeurtenis helpt om deze gemakkelijker te accepteren. En aangezien we toch niet bij machte zijn om de Corona crisis eigenhandig de wereld uit te bonjouren, is een stukje acceptatie wel zo fijn.
- Welke positieve betekenis kun jij geven aan Corona? Dit hoeft niet spiritueel of zweverig te zijn: minder luchtvervuiling door weinig auto’s op de weg is lekker feitelijk.
- Kun je een activiteit linken aan jouw positieve betekenis? Maak een mooie boswandeling en geniet bewust van de natuur, stuur een kaartje naar een dierbare waarvan je weet dat die eenzaam is, of maak een plan om vaker met het OV te reizen als we straks weer op pad mogen.
Mesoniveau: de organisatie
Ook binnen bedrijven zijn er veranderingen; veel bedrijven hebben het financieel zwaar en de vitale functies vragen vaak moed en doorzettingsvermogen. We werken zoveel mogelijk thuis, ontmoeten elkaar online of van achter een masker. Ook hier is het belangrijk om te onderzoeken wat je wél kunt doen én te blijven investeren in de relatie met je collega’s. Zorg dat je juist nu met elkaar in verbinding blijft.
- Plan elke week een online moment met het team in en bespreek de organisatiedoelen, activiteiten en onderlinge werkverdeling. Dat schept helderheid en voorkomt ruis op de lijn.
- Herinner elkaar aan jullie bedrijfsmissie. Bij Verschoor & Oudshoorn willen wij mensen helpen om hun kracht te ontketenen en dat geldt nu misschien wel meer dan ooit. Dat geeft energie en focus!
- Maak ruimte voor het delen van angsten en zorgen; dat zorgt voor ontluchting waardoor stress zich niet opbouwt, maar biedt ook ruimte om elkaar te ontzorgen als dat nodig is. Niet iedereen spreekt zich namelijk even gemakkelijk uit en online is het gemakkelijker om jezelf onzichtbaar te maken.
- Online berichten zijn gevoelig voor interpretatiefouten; gebruik dus regelmatig de telefoon of programma zoals Skype.
- Kies daarnaast voor één communicatiekanaal waarop je elkaar kunt bereiken voor vragen tussendoor. Letten op mail, teams, app én telefoon is funest voor je focus.
Microniveau: thuis
De werk-privé balans is meer dan ooit een hot topic. De afwezigheid van fysieke scheidingslijnen, vraagt om mentale scheiding. Hoe doe je dat?
- Richt een speciale werkplek in, het liefst ergens waar je na je werk letterlijk de deur achter je dicht kunt trekken.
- Kleed je aan alsof je naar je werk gaat: je brein associeert dat met werken en dat draagt bij aan de juiste mindset.
- Heb je een gezin? Maak duidelijke afspraken over de tijdsverdeling en werk zoveel mogelijk in tijdsblokken; dat geeft mentale rust.
- Woon je alleen? Zorg ook dan voor een duidelijke dagindeling en maak je huis extra gezellig voor jezelf.
- Ga naar buiten in de pauze; zuurstof en groen dragen bij aan concentratie en geluk.
- Plan bewust tijd samen met je gezinsleden in zonder huishouden, werk of online afspraken met anderen.
Mininiveau: jijzelf
Het zijn je gedachten die jouw emoties bepalen en niet de situatie zelf. Ons brein is vooral gefocust op potentieel gevaar. Dat is erg fijn, want daardoor kunnen we snel reageren als er gevaar dreigt. Ons brein neemt die taak alleen wel erg serieus; 70% van waar we bang voor zijn, gebeurt helemaal niet. De kunst is om je brein positieve afleiding te geven, dan is er minder ‘schijfruimte’ over voor piekeren en stressen.
- Achterhaal eerst waar je precies bang voor bent.
- Welke positieve gedachte kun je daar tegenover zetten? Formuleer je gedachten dus positief, want niet kent je brein niet. Dus denk je ‘ik mag niet mopperen’, dan ga je……juist. Mopperen.
- Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent: je mag ook genieten van de extra tijd die je hebt om met je gezin door te brengen, aan hobby’s te besteden, van je mooie huis te genieten en je eigen ritme te volgen.
- Wat zijn jouw energiegevers en hoe kun je die Coronaproof maken? Probeer in oplossingen te denken en wees creatief! Spreek met je goede vriend af in het park, neem je eigen koffie mee en houd 1,5 meter afstand. Ga 's ochtends vroeg naar het bos, als het nog rustig is. Organiseer een online pubquiz met de familie of vriendengroep… Laat vooral je fantasie de vrije loop en laat je inspireren door de ideeën van anderen. Er is vaak meer mogelijk dan dat je in eerste instantie denkt.
Verschoor & Oudshoorn, mei 2020 - Veerle van Nes
Mocht je nu juist in deze tijd de stretch willen inzetten voor je eigen ontwikkeling, kijk dan eens bij ons trainingen. Deze periode organiseren wij diverse online workshops. Thema's die voorbij komen zijn Energiemanagement, Grip op stress en Persoonlijk Leiderschap. Aanmelden kan via de website.
Reageren? Laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.