076 549 84 21
Toon alle items

Hoe maak ik een keuze en wat zijn de verschillen?

Bij Verschoor & Oudshoorn doen we offline en online assessments; juist nu kan dat een uitkomst zijn. In beide varianten dragen we zorg voor de hoogst mogelijke kwaliteit van het assessment in alle opzichten. Veel aspecten gaan online en offline hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is.

voor en nadelen off en online VO2020

 
Is een online assessment hetzelfde als een e-assessment?

Ons antwoord is NEE. Bij een e-assessment wordt online een aantal vragenlijsten ingevuld, waarna je vrijwel meteen de testresultaten ontvangt in een geautomatiseerd rapport, met soms daarbij nog een telefonische toelichting. Net als alle andere aanbieders van online dienstverlening, geven aanbieders van het e-assessment gemak, snelheid en een scherpe prijs als belangrijkste argumenten voor hun product. Door het helemaal geautomatiseerd én zelf te doen, kunnen kosten worden bespaard op psychologen en acteurs. Dat het minder kost staat vast, maar zonder een professionele interpretatie van de testresultaten in relatie tot de context van het vraagstuk, krijg je ook minder waarde. Kortgezegd: je krijgt wel de informatie, maar mist de interpretatie.

Lees hier meer over het feit dat je het beoordelen van mensen niet zomaar kunt automatiseren. 

Online en offline, de overeenkomsten

Wanneer je de selectie en ontwikkeling van je mensen écht belangrijk vindt, zijn gemak, zuinigheid en snelheid niet de juiste argumenten voor het maken van keuzes. Interactie, interpretatie en context zijn te bepalend om ze niet mee te nemen in een assessment. Wél kan je kiezen voor de vorm waarin dat gebeurt en dat leidt tot de mogelijkheid om een assessment offline of online te verzorgen. De keuze voor offline en online zit hem voor ons niet in het persoonlijk contact, want dat is in beide varianten gewaarborgd. Ook het programma van een online assessment is qua inhoud hetzelfde als offline:

  • Persoonlijkheidsvragenlijsten
  • Capaciteitentests
  • Praktijkopdrachten
  • Interview

Je maakt de persoonlijkheidsvragen thuis en op een moment waarop je de rust en de aandacht hebt. De capaciteitentests maak je na uitleg door de psycholoog op een vastgesteld tijdstip. De rollen en het interview vinden plaats via beeldbellen. De feedback op gedrag en de terugkoppeling van alle resultaten worden tijdens het interview uitgebreid met elkaar besproken, zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent en de ruimte hebt om vragen te stellen en de dialoog aan te gaan.

Aandacht, visueel contact en interactie zien wij dus als essentieel voor een goed assessment. Hiermee borgen we de kwaliteit en zorgvuldigheid van onze assessments en blijft het echt mensenwerk, óók online. Onze stelling luidt: aandacht kan je niet automatiseren, maar in grote mate wel digitaliseren. Aandacht betekent voor iedereen iets anders, maar als wij het helemaal zelf mogen bepalen zien we elkaar het liefst gewoon aan tafel.  

Zijn er dan helemaal geen relevante verschillen?

Zeker wel! We noemen er vier om je bewust te maken van het feit dat er wel degelijk wat te kiezen valt.

  • Aandacht: de aandacht is bij online assessments dus net even anders. Even een ontspannend praatje tussen tests en praktijkopdrachten, een spontane ontmoeting met andere bezoekers en de soms veelzeggende non-verbale communicatie zitten er online wat minder bij. Zonde, wat dat maakt een assessment zo leuk!
  • Feedback: in de feedback bestaat ook een verschil tussen offline en online. Je krijgt online gewoonweg minder mee van lichaamstaal en non-verbale communicatie, terwijl daar belangrijke informatie in verscholen ligt. Het gaat ten slotte om effectief gedrag. Online hebben we dus een minder compleet beeld dan offline, waardoor we feedback minder scherp kunnen neerzetten. Zonde, want hoe beter de feedback, hoe meer je leert!
  • Focus: voor een goed assessment is de waarborg voor een rustige, ontspannen en veilige omgeving zeer belangrijk. Je wil op zo’n dag de beste versie van jezelf laten zien en dus de focus hebben. Online hebben wij geen grip op de omstandigheden voor de kandidaat. Zonde als je gestoord wordt door honden, katten of kinderen en last hebt van haperende apparaten en internetverbindingen.
  • Betrouwbaarheid: het laatste verschil dat we noemen is de betrouwbaarheid van je prestaties, omdat ze bij een online assessment makkelijker gemanipuleerd kunnen worden. Het gebruik van hulplijnen en hulpmiddelen is moeilijker te voorkomen. Uiteraard gaan wij uit van goed vertrouwen, maar het zou toch zonde zijn, want onze adviezen hebben geen waarde als ze gebaseerd zijn op oneigenlijke resultaten.  

Tot slot, hoe zit het met vertrouwelijkheid en digitale veiligheid?

Uiteraard zijn alle aspecten rondom vertrouwelijkheid en digitale veiligheid voor beide varianten hetzelfde: dit is te allen tijde gewaarborgd, omdat we werken met beveiligde testafname en een online interactieplatform op persoonlijke uitnodiging.

Hoe maak ik een keuze?

Het mooie is dat je zelf mag kiezen en wij hopen dat met dit blog dit een beter geïnformeerde keuze zal zijn. Maak een goede balans op tussen je investering en de werkelijke waarde die je ervoor terugkrijgt. We wensen je veel wijsheid en als je verder wil sparren over de beste manier om een goed assessment te organiseren, neem contact met ons op. 

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.